A GOLDEN RETRIEVER

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS
Szimmetrikus, erőteljes, aktív kutya, erős és jól egybefogott, nem nehézkes, nem hosszú1ábú, barátságos megjelenésű, lelkes, figyelmes és magabiztos egyéniségű. lévén elsődlegesen vadász kutya kiállítani munka kondícióban kellene. Általános megjelenése kiegyensúlyozottsága, (test) tartása és rendeltetése nagyobb jelentőségű mint az egyes részletei. Bármilyen az ideálisnak leírttól való eltérés olyan fokú hibának számít, amennyire befolyásolja a fajta rendeltetését, vagy amennyire ellentétes a fajtajelleggel.

FEJ
Széles koponya, hosszanti és oldal irányban enyhén ívelt, a homlok és nyakszirt csontok kiemelkedése nélkül. Stop jól hangsúlyozott, de nem meredek. Az arcorri rész mély és széles, majdnem olyan hosszú, mint a koponya. Egyenes profilú fang, ami finoman és erőteljesen csatlakozik a koponyához. Oldal vagy felül nézetben enyhén szélesebb a stopnál mint a hegyénél. Az ajkak nem nehézkesek. Bajusz/szakáll eltávolítása megengedett, de nem preferált. A szemek barátságos, intelligens kifejezésűek, középméretűek, szorosan záródó szemhéjjal, egymástól megfelelő távolságra helyezkednek el és a szemgödörben jól ülnek. Színük inkább sötét barna, a közép barna elfogadott. Ferde, keskeny, háromszögletű szemek rontják a megfelelő kifejezést, ezért büntetendők. Szem fehérje és a pislogó hártya egyenesen előre nézéskor nem látható. Kutyákat, melyek a szemhéjak vagy szempillák funkcionális abnormitásának jelét adják (úgy mint de nemcsak tríchiasis, entropion, actropion vagy distichiasis) a ringből ki kell küldeni.
FÜLEK
Inkább rövidek, melyek elülső széle jól a szem mögött és éppen a fölött szorosan az arcokra esnek. Ha előre húzzuk őket csücskük éppen betakarja a szemet. Alacsonyan agár kopószerűen tűzött fül hiba. ORR fekete, vagy feketés barna, de a világosabb árnyalat hideg időben nem hiba. Rózsaszín orr, vagy komoly pigment hiány, hiba. Fogak ollós harapásúak, melyben az alsó fogsor külső széle éppen érinti a felső fogsor belső szélét. előre, vagy hátra harapás kizáró ok. Fogak szabálytalan elhelyezkedése, illetve összeharapás nem kívánatos, de nem összetévesztendő az előre-hátra harapással. Teljes fogazat. Nyilván való rések súlyos hiba.

NYAK
Közepesen hosszú, fokozatosan torkollik a jól elhelyezkedő váll hátsó részéhez, erő, izmos megjelenést adva. Nem lehet lebernyeges. Felső vonal enyhén lejt a martól a far felé állás vagy mozgás közben. Lejtős felső vonal, bogár vagy himbálódzós, laza hát, hiba.
TEST
Jól kiegyensúlyozott, rövid, mély széles mellkassal.
MELLKAS
a mellső lábak között legalább olyan széles, mint egy zárt férfi kéz a hüvelykujjal együtt, jól fejlett elülső résszel. Szegy a könyökig ér.
BORDÁK
Hosszúak és íveltek de nem hordó alakúak, jól a hátsó rész felé kiterjedtek. Ágyék rövid, izmos, széles és mély, kevéssé felhúzott. Laposság, keskeny mell, a szegy mélységének hiánya, alsó vonal túlzott felhúzása hiba.
 


Ch. Timanfaya de Ria Vela - www.riavela.com

FAROK
Jól tűzött, tövénél vastag és izmos követi a far természetes vonalát. A farkcsontok vége eléri, de nem haladja meg a csánkot. Hordása vidám, egyenes vagy enyhén felfelé kanyarodó, soha nem kunkorodhat a hát fölé, és nem lehet a lábak között.

FRONT
Izmos, a hátsó résszel harmonikus és képes a szabad mozgásra. Lapockák hosszúak, jól hátranyúlnak, felső szélük meglehetősen közel esik egymáshoz a marnál. A felkarok kb. ugyanolyan hosszúak, mint a lapockák, a könyök a lapockák felső csúcsa alatti vonalban helyezkedik el a bordákhoz közel lazaság nélkül. A lábak elölnézetben egyenesek erős csontozatúak de nem durvák. A csüd rövid és erős enyhén 1ejt a gyengeség látszata nélkül. Farkas körmöket az első lábakról el lehet távolítani, de általában rajta hagyják. Mancs közepes méretű kompakt, megfelelően húsos, vastag talppárnákkal. Felesleges szőr kiállításra természetes méretűre és formájúra vágható. Szétterülő vagy nyúlláb hiba.

HÁTSÓRÉSZ
Széles és erősen izmolt. A far enyhén lejt a medencecsont kissé nagyobb szögben lejt (a vízszintestől cca. 30 fokban). Természetes helyzetben a combcsont a medencéhez kb. 90 fokos szögben kapcsolódik. A combok jól íveltek, a csánk jól lenyúló, rövid, erős hátsó csüddel. Lábak, mint elől egyenesek hátul nézetben. Tehénállás, O á11ás, görbe (sarló) csánkok hiba.
 


Ch. Nativegold Diamond Forever to Ria Vela - www.riavela.com

SZŐRZET
Sűrű, vízzáró dús aljszőrzettel. A fedő szőrzet erős, rugalmas se nem durva se nem selymes, testhez simuló, lehet egyenes vagy hullámos. Természetes trimmelés nélküli nyakszőrzet. Az első lábak hátulján és a hason enyhén pihés, a mellen, combok hátulján és farok alatt erősebben pihés szőr. A szőrzet a mancsokon, fejen első lábakon rövid és egyenletes. Túlzott hosszúságú, laza, nyitott, puha szőrzet nagyon nem kívánatos. A lábakat lehet trimmelni kiálló szőröket levágni, de a szőrzet természetes megjelenését és vonalát vágással nyírással megváltoztatni nem szabad.
SZÍN
Gazdag, csillogó arany különböző árnyalatai. A pihés szőrök lehetnek világosabbak, mint a szőrzet többi része. Az arc vagy a test őszülése miatti szürke vagy fehér szőröket, illetve a mellen néhány fehér szőrszálat nem számítva bármilyen fehér jel mértékének megfelelően büntetendő. Megengedett világosabb színárnyalat nem összetévesztendő a fehér jelekkel. Szélsőséges testszín, ami vagy nagyon világos vagy nagyon sötét nem kívánatos.
Világos színű kölykök esetében, ha színük a korral várhatóan érni fog rugalmasan kell bírálni. Bármilyen észrevehető fekete vagy más eltérő szín súlyos hiba.

MOZGÁS
Ügetéskor a mozgás szabad, lágy erőteljes és jól koordinált megfelelő lépéshosszt mutat. Bármilyen szögből nézve a lábak soha nem fordulnak ki vagy be nem lépnek keresztbe egymásnak. A sebesség növekedésével a lábak a test súlyvonalának közepe felé mozdulnak el. Ajánlott, hogy a kutyákat laza pórázon mutassák be, hogy a természetes mozgás látszódjék.


Ch. Lucky Man de Ria Vela - www.riavela.com

TEMPERAMENTUM
Barátságos, kiszámítható és megbízható. Veszekedős vagy barátságtalan hajlam normál körülmények között más kutyák vagy emberek iránt, előjel nélküli félénkség vagy idegesség nem a fajta jellemzője. Az ilyen megnyilvánulások mértéküknek megfelelően büntetendők.

Forrás: www.retrievervadaszkutya.hu

 

EDENFYL GOLDEN RETRIEVER KENNEL - MARIANN JERGA